fbpx

Over Spirikid

Is Spirikid een jongen of een meisje?

Kies maar… het kan beide. Spirikid is niet één persoon. “Spirikid” is iedereen die zich “anders” voelt of… waarvan de wereld vindt dat ze anders zijn. Misschien ben jij wel een Spirikid. Of iemand van je familie? Iemand op school of op het werk?

Hoe weet je dat dan?

Je voelt je vaker dan anderen onbegrepen, ongezien of niet gehoord. Soms voel je je zelfs onzichtbaar.
Anderen kunnen jou het gevoel geven dat je anders bent, terwijl dit “anders zijn” voor jou net heel normaal en natuurlijk aanvoelt: het is wie je bent!
Er plakt misschien wel een naam op jouw “anders” zijn. Die diagnose, dat etiket, dat oordeel kan terecht zijn, maar misschien ook niet. Hierdoor bevestigt de wereld dat zij jou “anders” vinden… en dat voelt voor jou niet altijd even fijn. Zij vinden dat… en nu voel jij het ook.
Het zou bijvoorbeeld wel eens kunnen dat jij als hoogsensitief wordt gezien omdat je méér (in)voelt, je sneller laat meeslepen in je emoties. Misschien zeggen mensen over jou dat je “explosief” bent of eerder “ongevoelig, niet empathisch”. Het is wie je bent, maar het maakt jou “anders” omdat je buiten het normale, de standaard, de middenmoot, “het gemiddelde” valt.

Maar… zo voelt het niet voor jou: jij bent toch normaal?

Je probeert zoveel mogelijk “jezelf” te zijn maar je botst. Met de kenmerken die jij hebt of de manier waarop jij je gedraagt gaat het niet altijd even gemakkelijk voor jou. Het voelt soms alsof jij niet mee kan, niet helemaal hetzelfde denkt of voelt. Dat maakt het (over)leven voor jou een tikkeltje moeilijker. Op een grafiek zou jij geen stip zijn op die dikke middenlijn: jouw stip staat iets meer naar links of rechts, iets meer naar boven of onder. Jouw stip staat niet op de lijn die als “normaal” wordt gezien. Dat is lastig. Dat maakt dat jij je anders gaat voelen, ab-normaal. Samen met nog zovele andere stippen die ook net niet op die dikke zwarte lijn zitten.

Spirikid, je staat er niet alleen voor. Heel veel stippen op de middenlijn zien jou wél, horen jou wél en reiken jou de hand. Heel veel stippen vinden dat jouw anders-zijn net heel waardevol en uniek is. Verbind jullie met elkaar en laat jezelf zien, laat jezelf horen, zoals je bent: helemaal jezelf.
Haak je vast aan die andere stippen. Versterk de middenlijn: die stippen hebben jou nodig, net zoals jij hen nodig hebt.

Spirikid, jij bent waardevol, uniek en talentvol – net zoals iedere andere stip.
Spirikid, jij hoort er helemaal bij – net zoals iedere andere stip.

Zonder jou is er geen middenlijn.
Jij biedt uitdaging en perspectief door te tonen dat “anders zijn” net zo goed is én meer dan genoeg is.

Voel!
Sta sterk!
Zet door!
En wees maar helemaal jezelf.
Wees anders… want net dàt maakt jou onmisbaar in deze wereld.

Spirikid, omdat de wereld vindt dat je anders bent… draag ik dit boek op aan jou.

Ann Callebaut
Stip, bedenker en auteur van Spirikid